Shorba
   
 
 
Çorbalar Yazdır E-Posta

Imageİnsanlığın çorbayla tanışması, M.S. 3. yy'a rastlıyor. O devrin azizlerinden olan St. Patroklus, arpa ekmeğini suya batırıp üstüne tuz serperek yermiş. Bu daha sonraları, karanlık çağlardan itibaren Avrupa'nın beslenme sistemine girecek çorbanın ilk hali olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa'da alta ekmek koyup, üstüne su veya etsuyu dökerek yapılan çorba çeşidi bugün Fransızlar'ın ünlü soğan çorbası olarak hala yerini koruyor.

Çorbanın bugün bildiğimiz halini almasını ise, Pierre François la Varenne'le başlar. 1651 yılında yazdığı Le cuisinier français adlı kitapta bu konuda devrim yaratan Varenne'den önce, suyun ve etsuyun içinde yüzen ekmek dilimleri yani soplar önemliyken, Varenne suyun kendisini öne çıkarmıştır. Hatta Reay Tannahill, Tarihte Yemek adlı kitabında, orta çağda çorbanın içinde sunulan sop adedinin ev sahibinin bonkörlüğü veya cimriliği konusunda belirleyici bir özellik olduğunu anlatır. Hazır çorbanın ilk örnekleri ise 17. ve 18. yy'larda özellikle yolcular tarafindan kullanılan cep çorbası (pocket soup) şeklinde görülür. Et artıklarından konsantre olarak sert yapıştırıcı kıvamında yapılan cep çorbası, senelerce dayanırmış. Parça parça koparılarak kullanılan bu çorba, sıcak suyun içinde eritilirmiş.

Vikipedi, özgür ansiklopedi

 
Sonraki >
 Shorba İstanbul / Ataşehir

Ata Plaza 3, Arkadlı Çarşı No: 3/5,
Ataşehir - İstanbul

T: 216 456 4922 - 216 456 4925
M: 555 802 3640 - 555 802 3646
Shorba Kuşadası

Amara Sealight Elite Hotel,
Hüseyin Can Bulvarı No: 40 Kuþadası - Aydın

T: +90 256 6222997
F: +90 256 6222996

Shorba Erenköy

Sahrayı Cedid Mah. Atatürk Cad. Dilkum Sitesi No:59/8 Kadıköy/ İstanbul

T: 0216 411 50 50

fotorama